Liječenje neplodnosti

Liječenje neplodnosti

Poliklinika Grubišić urologija dermatologija ultrazvuk Zagreb

Muški sterilitet je u čak 40% slučajeva uzrok neplodnosti.

Spermiogram zdravog muškarca trebalo bi imati više od 15 milijuna spermatozoida u mililitru, sa više od 32% pokretnih i sa više od 4% s normalnom morfologijom. U slučajevima u kojima su ove vrijednosti manje smanjena je mogućnost oplodnje prirodnim putem.

Prvi i osnovni test za procjenu plodnosti muškarca je spermiogram, analiza ejakulata.

Spermiogram sadrži sljedeće podatke: količinu i boju te izgled ejakulata, broj spermija, pokretljivost spermija, vitalnost spermija, morfologiju i patološke forme spermija, prisustvo ostalih stanica (leukociti, eritrociti, bakterije, itd.).

Od ostalih dijagnostičkih pretraga obavezni su : ultrazvuk testisa, mikrobiološka obrada, hormonski status (testosteron i FSH), ispitavanja nasljeđa (kariogram i mikrodelecija Y kromosoma) i invazivne metode (punkcija testisa ili biopsija testisa).

Kako bi upotpunili našu ponudu te liječenje neplodnosti od sada kod nas možete napraviti spermiogram , te dodatne pretrage plodnosti kao što su DNA fragmentacija i HBA(Hyaluronan Binding Assay).

DNA fragmentacija je test koji određuje broj spermija čiji se DNA fragmentira tj. koji je nesposoban za oplodnju usprkos normalnom spermiogramu.

HBA test određuje sposobnost spermija za vezanje na hijaluronan, tvar koja se nalazi u visokoj koncentraciji u folikularnoj tekućini.