Biopsija prostate-neinvazivna

Biopsija prostate-neinvazivna

Liquid biopsy prostate

Najnovija neinvazivna metoda u dijagnostici karcinoma prostate

SelectMDx – Neinvazivni biomarkerski test urina

Neinvazivni biomarkerski test urina SelectMDx je najnoviji standard u dijagnostici karcinoma prostate. Jednostavnim analizom urina moguće je s iznimnom sigurnošću utvrditi je li pacijentu potrebna biopsija prostate ili samo rutinski nadzor od strane urologa.

Kao standard, muškarcima s povišenom razinom PSA i/ili abnormalnim digitorektalnim pregledom (DRP) , se radi biopsija prostate kako bi se potvrdila prisutnost karcinoma prostate. Na žalost, PSA marker je organ specifičan tumorski marker – on samo upućuje na bolesti prostate, a ne samo na karcinom.

Većini pacijenata s povišenim razinama PSA se ne dijagnosticira karcinom na biopsiji prostate, a budući da ishod prve biopsije nije uvijek pouzdan, još uvijek je moguća prisutnost karcinoma.

Biopsija prostate je invazivna metoda, za mnoge neugodna i nerijetko popraćena komplikacijama.

SelectMDx test može sigurno identificirati pacijente kojima je potrebna dijagnostika (tj. biopsija prostate, mpMRI) i one koji mogu sigurno izbjeći nepotrebne postupke i nastaviti rutinske preglede kod urologa, stoga je SelectMDx izvrstan dijagnostički alat koji može smanjiti broj nepotrebnih biopsija prostate.

Do 50 posto pacijenata koji obavljaju SelectMDx mogu sigurno izbjeći biopsiju prostate.

SelectMDx je siguran, učinkovit i pouzdan

Na temelju prisutnosti biomarkera karcinoma prostate u urinu i drugih čimbenika rizika, izračunava se trenutni rizik pacijenta za prisutnost karcinoma prostate nakon biopsije, kao i trenutni rizik da je taj karcinom visokog stupnja koji zahtijeva liječenje.

Pouzdanost SelectMDx-a je vrlo visoka i premašuje biopsiju prostate i magnetsku rezonancu (MRI). SelectMDx ispravno predviđa negativan rezultat u 98 posto slučajeva. Pacijent s negativnim rezultatom može sigurno izbjeći biopsiju prostate i nastaviti redovite preglede.

Zbog svoje visoke pouzdanosti i kliničke važnosti, test je uključen u dijagnostičke smjernice za karcinom prostate od strane Europskog urološkog udruženja (European Aassociation of Urology, EAU).

Postupak

Vaš urolog će obaviti DRP nakon čega ćete jednostavno dati uzorak urina. Uzorak će se zatim dostaviti u laboratorij tvrtke MDx Health BV u Nizozemskoj, koji će provesti analizu. Rezultati analize bit će poznati nakon 7 dana od dolaska uzorka u laboratorij i tumačit će vam ga vaš urolog.