Vazektomija

Vazektomija

Vazektomija trajna kontracepcija u muškarca

Vazektomija je kirurški zahvat kojim se uzrokuje trajna kontracepcija u muškarca. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji te je u pravilu bez većih komplikacija. Zahvatom se presijeku i podvežu sjemenovodi na obje strane mošnji.

Za izvođenje vazektomije morate biti potpuno sigurni u svoju odluku i upoznati s činjenicom da je vazektomija u biti nepovratna, radi toga potreban je razgovor s našim urologom koji će vas upoznati sa svim aspektima zahvata, a poželjno je da se sa zahvatom slaže i supruga/partnerica.

Prema zakonu RH sterilizacija se može izvesti osobama starijim od 35 godina.

Spermiji se u sjemenu mogu naći kroz nekoliko mjeseci kao zaostaci iz sjemenovoda i sjemenih mjehurića. Incizije se zatvaraju resorptivnim šavima koje nije potrebno kirurški vaditi.

Dan nakon zahvata je moguće obavljanje redovnih poslova te normalno tuširanje i obavljanje higijene. Kupanje u kadi ili bazenu se ne preporuča kroz sedam dana. Dva dana nakon zahvata se preporuča pošteda od teže tjelesne aktivnosti, a  spolni odnos se ne preporuča sedam dana od zahvata.

Komplikacije su rijetke ali moguće, a to su hematom (krvni podljev), infekcija, krv u ejakulatu, oteklina mošnji, lagana bol ili nelagoda.

Nakon zahvata muškarac normalno ejakulira te ne dolazi do izostanka sperme jer istu produciraju sjemeni mjehurići i prostata.

U cijenu zahvata je uključen sam zahvat, kontrole te kontrolni spermiogram koji je obavezan kao potvrda izostanka spermija u ejakulatu.